Jeśli do tego macie ochotę na coś słodkiego, to koniecznie zróbcie z nami bezowe bałwanki.
1. Przygotować składniki: 3 jajka, 3/4 szklanki cukru i szczyptę soli. Jajka należy dokładnie umyć, a najlepiej sparzyć wrzątkiem.
2. Białka jajek oddzielić od żółtek (żółtka nie będą potrzebne).
3. Przy pomocy miksera ubić białka z dodatkiem szczypty soli. Cukier dodawać małymi porcjami i cały czas miksować.
4. Gotowa piana bezowa powinna być bardzo gęsta i lśniąca.
5. Przy pomocy szprycy do ozdabiania tortów, rękawa cukierniczego lub po prostu sztywnego woreczka z odciętym rożkiem, nakładamy bezę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując kształt bałwanków (porcja na około 20 bałwanków). Odstępy między bałwankami nie muszą być duże. Bezy pieczemy w temp 100 stopni około 1 godziny.
6. Ostudzone bezy dekorujemy np. suszonymi owocami (nasz bałwanek ma nosek z żurawiny), małymi cukiereczkami lub kolorowym lukrem albo czekoladą.
7. Zanim schrupiecie bałwanki możecie pobawić się i zrobić rysunki z ich udziałem.
Smacznego!!!
Super! Muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńGrzesiu będzie zachwycony :)
Usuńkoniecznie wyślijcie efekty bałwankowych prac.
Aniu, wspaniały pomysł i wykonanie :)
OdpowiedzUsuń:))))
UsuńSliczne!:)
OdpowiedzUsuńdziękujemy!
Usuńzapraszamy do odwiedzin Bajecznej Fabryki.
kurcze a ja myślałam, że to mega trudne, a to takie banalnie proste i jakie smaczne, zaraz się bierzemy do roboty, dzięki za pomysł, pozdrawiamy !!
OdpowiedzUsuńKarolciu, jak efekty bałwankowania?
Usuń:))))