czwartek, 10 stycznia 2013

Bałwanki bezowe




Zima nie zawsze zapewnia nam śnieg, ale i w bezśnieżne dni możemy wyczarować w swoich domach bałwanki. Przy takiej zabawie wcale nie marznie się w ręce.
Jeśli do tego macie ochotę na coś słodkiego, to koniecznie zróbcie z nami bezowe bałwanki.





1. Przygotować składniki: 3 jajka, 3/4 szklanki cukru i szczyptę soli. Jajka należy dokładnie umyć, a najlepiej sparzyć wrzątkiem.


2. Białka jajek oddzielić od żółtek (żółtka nie będą potrzebne).


3. Przy pomocy miksera ubić białka z dodatkiem szczypty soli. Cukier dodawać małymi porcjami i cały czas miksować. 


4. Gotowa piana bezowa powinna być bardzo gęsta i lśniąca.


5. Przy pomocy szprycy do ozdabiania tortów, rękawa cukierniczego lub po prostu sztywnego woreczka z odciętym rożkiem, nakładamy bezę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując kształt bałwanków (porcja na około 20 bałwanków). Odstępy między bałwankami nie muszą być duże. Bezy pieczemy w temp 100 stopni około 1 godziny. 


6. Ostudzone bezy dekorujemy np. suszonymi owocami (nasz bałwanek ma nosek z żurawiny), małymi cukiereczkami lub kolorowym lukrem albo czekoladą. 


7. Zanim schrupiecie bałwanki możecie pobawić się i zrobić rysunki z ich udziałem.


Smacznego!!!

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Grzesiu będzie zachwycony :)
      koniecznie wyślijcie efekty bałwankowych prac.

      Usuń
  2. Aniu, wspaniały pomysł i wykonanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. dziękujemy!
      zapraszamy do odwiedzin Bajecznej Fabryki.

      Usuń
  4. kurcze a ja myślałam, że to mega trudne, a to takie banalnie proste i jakie smaczne, zaraz się bierzemy do roboty, dzięki za pomysł, pozdrawiamy !!

    OdpowiedzUsuń