wtorek, 5 lutego 2013

Dzień Nutelli

Drodzy Czytelnicy Bajecznej Fabryki!
Dziś świętujemy międzynarodowy Dzień Nutelli. My, Załoga Bajecznej Fabryki,  przepadamy za czekoladą i postanowiliśmy przygotować dla Was niespodziankę :)
Wszycy wiemy, że słodycze nie są zdrowe i jeśli jemy ich za dużo, to w naszych zębach robią się brzydkie dziury, a nasz brzuch choruje. Dlatego posłuchajcie swoich Rodziców, którzy nie zgadzają się na zakup sklepowych ciastek, kolorowych żelków, gazowanych słodkich napojów i sztucznych soków oraz rozpuszczalnych gum do żucia. Słodkości przygotowane w domu są o niebo smaczniejsze i o wiele bardziej zdrowe, bo nie zawierają sztucznych dodatków i konserwantów. Jeśli poprosicie kogoś Starszego na pewno z przyjemnością pomoże Wam upiec zdrowe muffinki z owocami czy upiec zbożowe batoniki bez cukru. To naprawdę jest bardzo proste.
My dzisiaj mamy dla Was przepis na domową nutellę, w której znajdziecie same zdrowe składniki. Nasza nutella zawiera miód, kakao, gorzką czekoladę i prawdziwe mleko.
Przepisem i zdjęciem podzieliła się z nami jedna z naszych Bajecznych Sióstr - Polka, która znalazła go na blogu swojej koleżanki. Może się skusicie? :)
Mamy dla Was również krótką rymowankę, a zaraz poniżej przepis na domową nutellę :)

Wielkim okrętem ziarna kakaowca z daleka przybyły
w kakao i gorzką czekoladę na lądzie się zmieniły
Krowa mleko pyszne dała, zebrane o słońca wschodzie,
a miód pszczółki zebrały w ulu, co stał w pewnej zagrodzie.
Pani gospodyni wszystko razem w wielkiej misie wymieszała
i taką pyszną kanapkę dzieciom na śniadanie podała


DOMOWA 'NUTELLA'

200g orzechów laskowych (można użyć gotowych mielonych orzechów)
400 ml mleka pełnotłustego
1/2 szklanki (60 g) mleka w proszku
2 łyżki (40 g) miodu o neutralnym smaku
300g gorzkiej czekolady o zawartości 64% kakao
3 łyżki ciemnego kakao

Piekarnik nagrzewamy do 150C.
Na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy orzechy, wstawiamy blachę do piekarnika i prażymy orzechy na lekko złoty kolor (przez 10-15 minut w zależności od rodzaju piekarnika). Uprażone orzechy wyjmujemy z piekarnika i studzimy, a następnie zawijamy w kuchenną ściereczkę i obcieramy z nich skórki.
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy miód i mleko w proszku. Mieszamy i podgrzewamy do chwili zagotowania. Odstawiamy.
Czekoladę i kakao rozpuszczamy w kąpieli wodnej (można również rozpuścić czekoladę w mikrofalówce używając funkcji rozmrażanie lub nastawiając moc na 500 W).
W malakserze lub blenderze miksujemy orzechy na pastę. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i gorące mleko z miodem. Całość miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
Masę przecieramy przez gęste sitko - w ten sposób nasza nutella będzie gładka i aksamitna. Nieprzecedzona nutella ma małe drobinki zmiksowanych orzechów.
Masę przelewamy do wyparzonych słoików, zostawiamy do wystudzenia i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Słoiki z kremem przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

10 komentarzy: